Pegasus Academy – Phase 1

The remodelling and expansion of Pegasus Academy builds on the character of the existing Victorian school buildings. Our design brings together a fragmented site with a series of interventions and extensions that thread new teaching spaces through a complex fabric of existing buildings. The project provides 7 new classrooms, 6 remodelled classrooms, a hall extension and a new administration hub.

The first phase involved the construction of a new Nursery classroom, reception classroom and the refurbishment of two existing classrooms which were connected via a new ‘Reception Street’ – a space which connects all the teaching bases providing spill-out spaces for role-play, reading corners, art spaces, home corners and the like.

All of the spaces open up to a new external play area where the stripy green carpets extended outside in stripy green rubbercrumb to give the sense of a freshly-mown lawn running inside to out – a little green moment in an otherwise grey, tarmaced site.

The miniature peaks of the nursery mimic the Victorian dormer windows of the Infant Hall. They

form the surroundings of a new square where young children are dropped off and collected by their parents. By contrast, the single pitch of the front facade is the scale of public building which holds its own in the streetscape. The scale of these pitches increase across the site, growing in response to the age of the children and defining the form of the room beneath.

Client:
London Borough of Croydon
Stakeholder:
Pegasus Academy Trust
Date:
2009-2011
Contract Value:
£1.1m (total £4.3m)
Design Team:
Nick HayhurstHoward MillarAnna LudwigJonathan NichollsAndrew EnsslenArdi RexhepiJess Tettelaar
QS:
SENSE
Structural Engineer:
Ian Wright Associates
M+E Engineer:
Hurley Palmer Flatt/ MSL
BREEAM:
Bianco Sale
Acoustician:
Cass Allen
CDMC:
GEP Safety
Contractor:
Kier London (Wallis)
Photo Credit:
Kilian O’Sullivan